Skrevt d. 12.12-2022

Sådan giver du din Bernersennen motion og stimulering

Det er vigtigt at du opnår den rette motion og stimulering af din hund i hverdagen, for at den kan have det godt og føle sig veltilpas. Her har de forskellige hunde og forskellige hunderacer også forskellige behov der betyder, at det at aktivere end hund, mentalt eller fysisk, ikke kan sammenlignes. Derfor kræves det, at der kendes en smule til de enkelte hunderacer som første punkt, ofr at finde frem til de enkeltes behov. Har du en berner sennen derhjemme, eller ønsker du at kende mere til deres behov for motion og stimulering i hverdagen, så læs med her, hvor du i guiden kan læse tips og gode råd til hvordan du bedst aktiverer din hund. 

Bernersennen Motion

Forhistorien for en Bernersennen 

En Bernersennen er en af de hunderacer der menes at kunne spores længst tilbage i tiden. Her har der i hvert tilfælde i mere end 2000 år været lignende hunde i alperne, som en hjælp på de små landsteder, hvor hunden har haft en vigtigt og afgørende rolle for hverdagen. En Bernersennen har oprindeligt skulle agere både vagthund, hyrdehund til de store kvæg, trækhund til at sørge for at tunge læs kunne komme fra A til B, ligesom at den har skulle kunne samarbejde ved andre områder efter behov. Selvom det måske er mange år siden at racen har været fungerende brugshund i alperne, så har dens omtanke, kærlighed og styrke været egenskaber der følger med den selv den dag i dag og som der gerne skal tages hensyn til, når der skal skabes viden omkring en Bernersennens behov for motion og stimulering. 

Kræver meget lidt motion 

Der er ikke meget der kan få en Bernersennen til at komme op i fart og løbe stærkt. Den har bestemt ikke noget imod at lunte lidt rundt i nærområdet, men stærkt går det ikke. Den store venlige kæmpe stiller ikke de store krav til motioneringen og de fysiske aktiviteter og derfor heller ikke velegnet til en meget aktiv familie. Du skal i hvert tilfælde være helt sikker på, at du kan leve uden en hund der ønsker at løbe efter en pind eller et stykke legetøj, for en berner sennen gør det i hvert tilfælde ikke uden tvang. Selvom at en Bernersennen er stærk og udholdende når det er nødvendigt, så er den det mere eller mindre af egen natur og de vilde aktiviteter er ikke noget der anses som værende en nødvendighed. 

Daglige gåture 

Det er tilstrækkeligt at give en Bernersennen en enkelt gåtur dagligt for at opfylde dens fysiske behov, så længe at den har udendørs arealer at kunne bevæge sig på ved hjemmet i løbet af dagen. Den vil nyde at lunte stille og roligt afsted på græsset når der kommer nogle der vil tumle lidt, ellers forholder den sig meget gerne i ro. En Bernersennen er en hund der nok selv skal sørge for den aktivering den har brug for fysisk i hverdagen og derfor kan du smide fødderne i stolen og i stedet nyde samværet med din hund foran pejsen. 

Bernersennen Stimulering

Giv din Bernersennen udfordringer 

Selvom der her er tale om en hund der er mindre aktiv i hverdagen, så vil den dog gerne have udfordringer. For de hunde der holdes motiverede, kan de med glæde bruge deres sanser og mentale træning, der gør, at den kan slappe af i slutningen af dagen, når resten af familien også falder til ro. For mange Bernersennen ejere er det blevet populært at gå sammen om at trække med hundene. På denne måde kommer de ud og bliver socialiseret, får brugt deres krop fysisk, på præcis den måde som de er specialister til. Altså aktiviteter sammen med dine mennesker, der kræver at vise styrke, men uden at det går alt for stærk, lige sådan som en Bernersennen bedst kan lide det. 

Pas på med belastninger

Når det kommer til træning med vogn og vægt, så er det vigtigt at du ikke belaster din hund for meget inden at den er trænet op til det. Hvalpe og hunde i vækst skal helst ikke trække med vægt bag på, ligesom at de voksne hunde, langsom skal vænne sig til at der kommer mere og mere at skulle trække. Husk på, at de hunde der før arbejdede sammen med bønderne i alperne, har været vant til jævnlig vægt at flytte rundt på. 

Der skal gode godbidder til 

Hvis du gerne vil træne lydighed eller andet med din Bernersennen hund, så kræver det gode godbidder eller anden mere givende belønninger. En Bernersennen kan være lidt svært til tider at holde motiveret og koncentreret om en opgave, hvilket stiller lidt større krav fra din side. Måske skal du bare acceptere, at det ikke er en hund der kan være med til lydigheds rally eller blive en veltrænet politihund og så bare nyde selskabet og de kærlige gener som hunden også har med sig. Hvis du ønsker at træne lydighed med din hund, så er der dog gode råd som virkelig gode godbidder, varierende træning og alt andet end en hård hånd.